הסכם גישור הוא אינו התוצאה של הליך הגישור, אלא ההסכם בין המגשר לבין הצדדים המעורבים בו. באופן כללי הוא מגדיר את כללי המסגרת להליך הגישור.
במאמר זה אני מבקש לדבר באופן כללי על היתרונות של הליך הגישור, אופי התהליך, תפקידו של המגשר והנקודות המרכזיות שיש בכל הסכם גישור במרכז.
הליך גישור
גישור הוא אמצעי לפתרון סכסוכים, שלא באמצעות בית המשפט. לא לטעות, ברוב המקרים הגישור מסתיים בגיבוש הסכם בעל משמעות משפטית ואפילו תוקף של פסק דין, כמו למשל במקרה של גישור גירושין (הליך לגיבוש הסכם גירושין שלא בין כותלי בית המשפט).
יש לכך יתרונות רבים, וזוהי אלטרנטיבה שגם החוק מנסה לעודד. למשל במקרה של גירושין, ישנו ניסיון לקיים מפגש ראשוני על מנת לבחון את האפשרות של גישור, בטרם ניתן להגיש את תביעת הגירושין.
ההליך חוסך את העומס על בתי המשפט, ומנוקדת מבטכם הוא גם חוסך את העלויות הגבוהות של ניהול הליך משפטי – יש לשלם אגרות לבית המשפט, וגם כל צד בסכסוך משלם לעורכי הדין.
סכסוכים נפתרים לאט בבתי המשפט, ובהתאם ללוח הזמנים של בית המשפט. ולאור העומס והסחבת, זה עלול לקחת זמן רב. ואילו גישור יכול להציע פתרון מהיר. עד כמה מהיר? זה כבר תלוי בנכונות של הצדדים להגיע להסכמות.
ברצוני לשים את הדגש על האופן שבו סכסוכים נפתרים בבית המשפט; ביהמ“ש בוחן כל עניין על פי חוק, וכך מקבל בסופו של דבר את ההכרעה. לפעמים קשה לכנות זאת פתרון לסכסוך, מכיוון שהכרעת בית המשפט יוצרת מצב של מפסיד מול מנצח, ובעצם מקבעת את הסכסוך בעזרת הכרעה משפטית.
ואלו הן חלק מהסיבות מדוע רבים פונים על עורך דין גישור. לפעמים זה גישור עסקי, ובמקרים אחרים זהו גישור משפחתי. כולם יכולים ליהנות מהיתרונות של הגישור.
תפקידו של המגשר
בהליך גישור אין שופט, יש מגשר; אך מהות תפקידו שונה לגמרי. המגשר אינו מקבל החלטות, ובטח שלא יכול לכפות על אף אחד מהצדדים שום החלטה; דבר ששופט יכול לעשות.
כל הצדדים נכנסים מרצונם החופשי להליך הגישור, וחותמים על הסכם גישור במרכז מרצונם החופשי.
המגשר חייב לשמור על מעמד של מתווך ניטרלי, ולקדם את הצדדים להשגת הסכם פשרה. בעוד בית המשפט פוסק על פי חוק, כלי העבודה של המגשר הוא דווקא היצירתיות.
המגשר מנסה להבין את הצרכים של כל אחד מהצדדים, ולשפר את התקשורת ביניהם. וכך הוא מסייע לקדם הסכמים שבהם יש מענה לצרכים השונים. זהו חייב להיות הסכם אשר יספק את רצונם של כל הצדדים, זאת מכיוון שבסופו של דבר חותמים על ההסדר מתוך רצון חופשי.
לא כל אחד יכול להיות מגשר, צריך להחזיק בתכונות אופי רבות על מנת לשמור על הניטרליות, ולגלות יכולת להבין את הצרכים של הצדדים גם אם אינם מביעים אותם בצורה מפורשת. ובאמת שזוהי רק נגיעה על קצה המזלג בתכונות האופי של מגשר. אם תרצו לדעת עוד על גישור והכלים שבהם משתמש המגשר, אולי תתעניינו בהרצאה או סדנת גישור.
הסכם גישור
אז כפי שאמרנו, הסכם גישור הוא ההסכם המגדיר את הליך הגישור והאופן שבו הוא מתנהל. ההסכם רלוונטי עבור כל מי שמעוניין להיכנס להליך גישור – זוהי יכולה להיות מחולקת עסקית, גישור בסכסוך ירושה או בני זוג המבקשים להתגרש ורוצים לפתור את המחלוקות ביניהם מבלי לנהל מאבק משפטי.
כל עורך דין עשוי לנסח את ההסכם בצורה קצת אחרת, אך באופן כללי אנו צפויים למצוא בכל הסכם את המאפיינים הבאים:
- הצהרה על רצון הצדדים – בין אם אלו בני זוג או אולי שותפים עסקיים שהסתכסכו ביניהם, בהסכם ישנה הצהרה על הרצון של כל אחד להשתתף בהליך הגישור.
- זהות המגשר – ההסכם מגדיר מהו המגשר, וכמובן שעל הצדדים להסכים על זהותו. ניטרליות וניסיון הם כמובן דברים חשובים. אך ישנה נקודה חשובה והיא מניעת ניגוד עניינים, ישיר או עקיף.
- משך הליך הגישור – מקובל לתחום את הליך הגישור למסגרת זמן סבירה. זה עשוי להשתנות בהתאם למורכבות הגישור, אך בוודאי שאף אחד לא ירצה להיכנס להליך אינסופי.
- חיסיון ההליך – בכל שלב תמיד ניתן לסיים את ההליך ולפנות לבית המשפט, וזהו דווקא מקור החשש של הצדדים המעורבים. הצדדים עשויים לחשוש כי מידע ורעיונות שהועלו במהלך הליך הגישור, בסופו של דבר יפגעו באינטרסים שלהם בבית המשפט. ולכן ישנה חובת חיסיון על ההליך.
עלויות הגישור – הליך גישור זול יותר מאשר ניהול מאבק משפטי, אך בכל זאת יש לו עלויות. הסכם גישור כולל גם את העלויות של ההליך, ואת החלוקה של העלויות בין הצדדים. - חלופות בכישלון ההליך – הצדדים יכולים גם להסכים על אופן הפעולה במקרה של כישלון הליך הגישור. ברירת המחדל היא תביעה בבית המשפט, אך במקרים רבים (למשל בעת גישור בסכסוכים עסקיים) מסכימים על הליך בוררות.
הסכם גישור במרכז
אם הינכם מתמודדים עם גירושין או סכסוך אזרחי אחר, אל תמהרו לערכאות משפטיות. אנו מציעים לכם לנסות לפתור סכסוכים באמצעות הליך גישור. יש לנו ניסיון עם כל סוגי הגישור לרבות גישור לציבור הדתי, גישור גירושין לחרדים ועוד.
עורך דין משפחה אורי עמר הוא דמות מרכזית בתחום הגישור; עבורנו הגישור הוא כלי מרכזי, ואנו מרבים להשתמש בו. יתר על כן, במסגרת מרכז הגישור שיח אנו עורכים גם הרצאות בנושאי גישור.
הסכם גישור | הסכם גישור במרכז – כתובת משרדינו.