צוואה הדדית היא הסדר צוואה שעורכים בני זוג. היא יכולה להיות במסגרת מסמך אחד או שני מסמכים נפרדים, אך הדגש הוא ההדדיות שבהסדר. כאשר בדרך כלל הרעיון המרכזי הוא שכל אחד מבני הזוג מוריש את נכסיו לבן הזוג השני, זה שנותר בחיים. ולאחר מות בן הזוג השני, הרכוש יועבר הלאה לילדיהם או לכל צד שלישי שיבחרו.
צוואה מסוג זה יכולה להבטיח את היכולות הכלכליות של בן הזוג שנותר בחיים.
מעמדה החוקי של צוואה הדדית הוסדר באמצעות תיקון 8 א‘ לחוק הירושה תשכ“ה-1965; תיקון אשר נכנס לתוקפו בשנת 2005. החוק גם מגדיר את הדרך שבה ניתן לבטל את הצוואה ההדדית, וזהו בעצם מקור כוחה.
יורשי היורש
בהקשר של צוואות הדדיות חשוב להבין שתי סיטואציות משפטיות אפשריות הקיימות בחוק – ”יורש במקום יורש“ או ”יורש אחר יורש“. כדאי להבין את שני המצבים, כי הם עשויים להשפיע מאוד על התוצאות של הצוואה אל מול הציפיות שלכם.
יורש במקום יורש – מצב זה מעניק ליורש את החופש לעשות בנכסים ככל העולה על רוחו. כלומר בן הזוג שנותר בחיים יקבל את הרכוש, ויוכל לעשות איתו מה שירצה, לרבות להורישו בעתיד לכל צד שיבחר. מצב שכזה עלול ליצור בעיות רבות; למשל אם לבן הזוג שנפטר ראשון ישנם ילדים מנישואים קודמים, והוא רוצה קודם לדאוג לבן הזוג שנותר בחיים, אך בלכתו של זה ירצה שהרכוש יגיע לילדיו. יורש במקום יורש לא יכול להבטיח זאת.
יורש אחר יורש – עיקרון משפטי זה מעניק את הירושה ליורש הראשון, אך שולל ממנו את הזכות להוריש למישהו אחר מלבד זה שציווה המוריש הראשון. למשל בני זוג יכולים לקבוע בצוואה ההדדית, כי לאחר מותו של הראשון כל הרכוש יועבר לבן הזוג שנותר בחיים. וכאשר השני ילך לעולמו, הרכוש יועבר ליורש הבא שעליו הסכימו. הסדר זה מעניק ליורש הראשון את הבעלות על הירושה, אך שולל ממנו את הזכות להוריש למישהו שאינו היורש הבא בתור. עם זאת, ככלל, היורש הראשון רשאי יהיה להשתמש ברכוש ואף לתת מתנות מתוך הרכוש, אך שהפתרון הזה אינו מאוד יעיל אם המטרה היא לוודא שהרכוש בסופו של דבר יגיע ליורש השני.
ישנן הרבה דקויות משפטיות בנושאים הללו, ובכלל בנושאי צוואות וירושות. ולכן תמיד מוטב לערוך צוואה באמצעות עורך דין צוואות.
ביטול צוואה הדדית
מכיוון שצוואה הדדית היא הסדר שיש בו הדדיות, לא ניתן לבטל אותה באופן חד צדדי. החוק מתייחס לשני מקרים, הראשון הוא ביטול צוואה הדדית כאשר שני בני הזוג בחיים, והשני הוא ביטול הצוואה כאשר הראשון הלך לעולמו.
כאשר שני בני הזוג בחיים, ביטול הצוואה דורש הודעה בכתב על הכוונה לבטל. לאחר מסירת ההודעה בכתב הצוואה בטלה וניתן לערוך חדשה. אם לא נערכה צואה חדשה, הצוואה ההדדית עדיין מבוטלת. ובמקרה של פטירה תחול ירושה על פי דין.
מצב בעייתי ועניין למחלוקות משפטיות יכול להתרחש כאשר אחד מבני הזוג אינו במצב הכרתי לערוך צוואה חדשה.
המקרה השני הוא כאשר אחד מבני הזוג נפטר. במקרה זה ניתן לבטל את הצוואה, אך המשמעות היא הסתלקות מהירושה הראשונה. כלומר, המבטל, שנשאר בחיים, יצטרך להחזיר את הרכוש שירש מתוקף הצוואה ההדדית. דבר שהופך את הכל למסובך יותר, ובדרך כלל אין בו כדאיות.
צוואה הדדית חסרונות
לכל דבר בחיים ישנם יתרונות וגם חסרונות, וכך גם עם צוואות הדדיות. חסרונה של צוואה הדדית הוא גם היתרון שלה, כך שהכול עניין של נקודת מבט.
כפי שאמרנו ביטול צוואה הדדית הוא אינו דבר פשוט ומובן מאליו כמו בצוואה אישית, שאותה פשוט ניתן לבטל באמצעות כתיבת צוואה חדשה. צוואה הדדית יוצרת יחסי תלות ולכן ישנו הליך שונה לביטולה. וזהו גם היתרון וגם החיסרון של צוואה הדדית.
שינויים במערכת היחסים של בני הזוג יכולים ליצור רצון לשנות את הצוואה. איננו אומרים שזה אינו אפשרי, אך ישנו הליך מסוים לעשות זאת.
בנוסף, יש לזכור שאמנם בן הזוג שנותר בחיים אינו יכול לשנות את הצוואה מבלי להחזיר קודם לעזבון את מה שקיבל מבן הזוג שהלך לעולמו, אך הוא כן יכול להשתמש ברכוש כאוות נפשו ועלול גם לתת ממנו במתנה למישהו אחר – ולכן צוואה הדדית אינה תמיד הפתרון המתאים ויש להתאים כל מקרה לגופו.
צוואה הדדית מחיר
שכר טרחה של עורך דין בעת עריכת צוואה אינו כפוף למגבלות בחוק, ולכן כל עורך דין צוואות רשאי לדרוש את המחיר שירצה עבור שירותיו. אך כמובן שחשוב להיות הוגנים, וגם להתאים לרמת המחירים הקיימת בשוק.
לשכת עורכי הדין קבעה תעריפי מינימום, העומדים על 2,695 עבור עריכת צוואה הדדית. טווח המחירים הקיים בשוק מתחיל מסביבות ה 2500-5000 שקלים עבור עריכת צוואה הדדית סטנדרטית, אך זה כמובן תלוי במורכבות הצוואה והמחיר עשוי במקרים מסויימים להיות גבוה בהרבה.
מצבם הכלכלי של הזוג והרכב הנכסים שיש להם, יכול להיות גורם מכריע במורכבות הצוואה. כאשר ישנו ריבוי של נכסים, כמו גם ריבוי של יורשים והסדרי חלוקה רבים, נדרשת עבודה רבה של עורך הדין.
צוואה הדדית
מעוניינים בייעוץ לגבי עריכת צוואה או עזרה בניסוח צוואה הדדית? עורך דין צוואות בירושלים אורי עמר עומד לשירותכם. כמו כן משרדינו מטפל במגוון סוגיות בתחום הירושה, לרבות הגשת בקשה לצו ירושה / צו קיום צוואה, גישור בסכסוכי ירושה ועוד.
עו"ד ייפוי כוח מתמשך, צוואות וירושות, גירושין ועוד -חפשו את שיח מרכז גישור בפייסבוק