תשלום מזונות אישה וילדים
על פי הדין בישראל, במקרים העונים לתנאי הדין, גבר המתגרש מאישה מחוייב לשלם מזונות עבור הילדים הקטינים המשותפים שלהם (כולל ילדים שאומצו על ידי האב). עד לשנת 2017 הגברים נשאו לבדם בעול המזונות, אולם בפסק דין חדשני המתחשב בכך שנשים כיום עובדות ומתפרנסות ובכך שגם לאב יש תפקיד משמעותי חשוב בגידול הילדים, הוחלט כי האב והאם ישאו בנטל באופן שוויוני יותר. כך, כאשר הילדים נמצאים זמנים שווים אצל שני ההורים ויחס ההכנסות זהה – ככלל תהיה נשיאה משותפת בהוצאות הכספיות הכרוכות בגידול הילדים הקטינים. במאמר זה נסביר על מזונות בישראל שלאחר הפסיקה המהפכנית משנת 2017.
מזונות
בעת הנישואין, חותם הבעל על כתובה בה הוא מתחייב לדאוג לאישה בשלושה דברים עיקריים: שארה, כסותה ועונתה. פירוש הדבר שהוא אינו יכול למנוע מאישתו את שלושת הדברים הבסיסיים ביותר ועליהם לספק לה אותם ככל שידו משגת, ואילו הם בגדיה, מזונה וקיום יחסי אישות. מתוך הציווי הזה נגזרו גם מזונות לאישה לאחר פרידה וגירושין לה (במקרה המתאים) ולילדים קטינים. הסיבות לכך היו, בין היתר, שבעבר אישה לאחר הגירושין היתה נותרת ללא מקור פרנסתה והילדים היו נותרים חסרי כל. אולם כיום, כשרוב הנשים בישראל כבר משולבות בשוק העבודה ומתפרנסות בעצמן ומצופה מן האבות כי ימשיכו לגדל את ילדיהם ולראותם באופן תכוף כל האפשר, השתנו גם ההשקפות של בית המשפט בנוגע למזונות. אם גבר גרוש ממשיך לראות את ילדיו מחצית מימי השבוע, דואג להם למזון, לחוגים, להסעות לחברים, לבגדים ובילויים, לציוד לבית הספר, לשיעורים פרטיים ועוד; וגם לא מרוויח יותר מהאישה; קבע בית המשפט בפסק דין תקדימי בע"מ 919/15, כי אין הצדקה לכך שהבעל לבדו ימשיך גם לשאת בדמי מזונות ילדיו ולשלם לאישה מזונות ילדים, שכן הוא משתתף כבר בנטל ההוצאות לגידולם כחלק מן המשמורת המשותפת.
מזונות לאישה ומזונות ילדים
במידה ואתם שוקלים להתגרש, בוודאי נתקלתם במושג 'מזונות לאישה'. מזונות אישה הינם תשלום אותו משלם לעיתים הבעל לאישתו טרם קבלת הגט, כדי למנוע מצב שבו לאישה אין מקור פרנסה עד לזמן קבלת הגט. אחת הסיבות לפסיקת מזונות אישה, היא מניעה מאדם שמעוניין לנהוג באופן נקמני או מתנכל לאישה על רקע רצונם להפרד – ומנתק אותה מן האמצעים הכלכליים המשותפים שלהם טרם החתימה על הסכם גירושין. למזונות אישה יש סייגים רבים, ועל מנת לקבלם האישה צריכה להיות בלתי מועסקת (או מועסקת, אך אינה מסוגלת לכלכל את עצמה באופן בו הייתה רגילה לפני כן) ולהוכיח כי מקור פרנסתה הינו בעלה. כמו כן, מזונות האישה עשויים להיות תלויים בשאלת הגורם לגירושין והאם קיימת הצדקה הלכתית מצד האישה לפרידה. ככלל, מזונות אישה מוגבלים עד למתן הגט (באלמנה הדין שונה על פי ההלכה ואין זה המקום להאריך בכך). לעיתים, במקרה של סרבנות גט מצד הבעל, בית הדין עשוי לפסוק מזונות אישה גבוהים, באופן שעשוי לזרז את הבעל ולמנוע עיכוב של הגט.
יובהר, כי מזונות האישה הם עבור האישה בלבד לכיסוי הוצאותיה השוטפות ולא מיועדים עבור הילדים. מזונות ילדים, לעומת זאת, הינם מזונות אשר לעיתים רבות משולמים לחשבון הבנק של האישה לאחר החתימה על הסכם הגירושין, אך נועדו עבור כיסוי הוצאות הילדים – ולא עבור האישה עצמה.
מה כוללים מזונות הילדים?
מזונות הילדים כוללים את כל הסעיפים עליהם מסכימים שני בני הזוג המתגרשים ואשר משקפים את רמת החיים אליהם הורגלו הילדים (פירוט רב יותר ראה במאמר אודות מזונות הילדים). לדוגמא: חוגים, בילויים עם חברים, בגדים, נסיעות, מזון, ציוד לבית הספר וציוד לתחביבים שונים. מטרת המחוקק היא לדאוג לצרכי הילד ולמנוע מהילד מחסור, שעלול להיות מורגש ביתר שאת לנוכח גירושי ההורים. אם בעבר היה מקובל שהאישה ממשיכה לגדל לבדה את הילדים, הרי שהיום אחוז ניכר מן הגברים מעוניין וגם יכול להמשיך לגדלם ביחד עם האישה בשני בתים נפרדים או על פי השיטה הנורווגית שבה הילד תמיד נשאר באותו הבית וההורים מתגוררים בו עימו לסירוגין (הסדר המכונה "נסטינג / קינון").
למה מומלץ לפנות לעורך דין לענייני מזונות?
בכל הנוגע לנושא מזונות לאישה או למזונות ילדים מומלץ מאד לפנות לעורך דין מגשר דוגמת עורך דין אורי עמר. הסיבה לכך היא שבדרך כלל בלהט הכאב והצער על הפרידה, עניין המזונות הופך להיות טעון רגשית. יש לאפשר לשני בני הזוג לשמור על הזכויות שלהם ולהגיע להסכם מזונות הוגן אשר מותיר בידי שני בני הזוג אמצעים כלכליים תואמי מציאות. יש לזכור שבעת ההפרדות לשני בתים שונים מתעוררים קשיים כלכליים רבים, אך קשיים אלו לא צריכים להתגלגל על גבם של הילדים, ולכן חשוב למצוא פתרונות הולמים שיאפשרו לשני ההורים להמשיך ולשאת בנטל גידול הילדים בצורה מיטבית שתאפשר לילדים לפרוח ולשגשג למרות הפרידה והגירושין.